Du er her

Fejlmeddelelse

  • Deprecated function: implode() [function.implode]: Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters i drupal_get_feeds() (linje 394 af /var/www/ellipse.dk/public_html/www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2404 af /var/www/ellipse.dk/public_html/www/includes/menu.inc).

Luv Spilernedtagning

Niveau: 
Begynder
Forudsætninger: 
Almindelig spiler sæt
Vejrudsigt: 

3-8m/s

Forberedelse: 

Ét bundmærke lægges ud,

Udførelse: 

Forsejl sættes først hvis dette har været nede. Dette gøres uden brug af spil, ved at der hives fra cockpit samt "brækkes" på masten af forgasten.

Fald af til plat læns samtidig med at spileren trimmes korrekt med stagen langt tilbage. Stagen tages af og lægges på dækket i læ siden korrekt placeret under skøder til forsejlet. Spileren skal holdes flyvende. Storsejlstrimmeren kan med fordel gå frem og håndspile (holde luv barm fast der hvor stagen ville ha' holdt den).

Læ barbarhal hives hjem og der slækkes i skødet for at holde trimmet. Nedtagningen begynder ved at skødet i læ side skydes frem (tages helt af spillet og slækkes med frit løb). Herved vil spileren blæse helt frem foran båden. Forgasten kan gribe spileren i luv barm og trække underliget sammen, så spileren er uden luft. Hold lidt igen i læ skøde nu, så det ikke bliver så slæk, at man sejler hen over det. Faldet slækkes i takt med at forgasten hiver sejlet ned gennem lugen.

Når ovenstående sidder i skabet, skal øvelsen udføres omkring et bundmærke. Det er nærmest umuligt at udføre luv spilernedtagning på en skæring, så taktikken ned mod mærket bør være at skabe plads til at falde af til plat læns ved nedtagning ved at skære over mærket på vej mod det.

Hvis bundmærket skal holdes på luv side af båden, så kan opskæring til biddevind begyndes allerede før spilleren er helt nede i hullet da den øverste del af spileren blot vil blæse ind i forsejlet. Der må dog ikke være så meget af spileren oppe, at den blæser bagud mellem forsejl og læ vant, og det er vigtigt at underliget er samlet. (Endnu værre er det, hvis opskæring begyndes og spileren trækker foran forstaget.)

Hvis bundmærket skal holdes på læ side af båden, så skal mærkerundingen kombineres med en bomning før der kan skæres op til biddevind. Det er vigtigt, at fordækkeren er klar på bomningen, så han ikke falder i vandet eller slår sig nede i hullet.

Mærkerundingen begynder omkring en bådslængde ved siden af mærket for at ende med at være på biddevind kurs idet man passerer mærket.

Detaljer: 

Nedtagning til luv er sværere end til læ. På almindelige op/ned-baner rundes topmærket altid samme vej og spileren skal derfor altid sættes på samme halse. Derfor vil vi gerne tage den ned i samme side ved bundmærket. Den luv nedtagning gør, at vi altid kan tage spileren ned i samme side uanset hvilken halse vi sejler.

Anmærkninger: 

Hellere lidt for tidlig nedtagning end for sen. Den tid man vinder ved at tage spileren ned i absolut sidste øjeblik er nærmest ubetydelig i forhold til det man taber ved at oversejle mærket.