Du er her

Fejlmeddelelse

  • Deprecated function: implode() [function.implode]: Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters i drupal_get_feeds() (linje 394 af /var/www/ellipse.dk/public_html/www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2404 af /var/www/ellipse.dk/public_html/www/includes/menu.inc).

Den bedste start

Niveau: 
Begynder
Forudsætninger: 
Ingen
Vejrudsigt: 

3-8m/s

Forberedelse: 

2 mærker lægges ud som startline på tværs af vinden.
Hver båd skal have et startur til kapsejlads. Gerne et ur som automatisk kan lave gentagne starter.

Udførelse: 

Alle ure synkroniseres til gentagne 3 minutters starter uden pause. Eventuelt kan 5 minutters starter vælges hvis startforbedredelsen ikke er indøvet.

Det ultimative mål er at ramme startlinjen på startskudet med 120% hastighed og fri vind. Efter en kort sejlads på biddevind for at se om starten var ultimativ, vendes tilbage for at udføre endnu en start (hvis nedtælling allerede er igang fra da starten på den forrige gik.)

Efter f.eks. 3 starter i træk, så sejles banen på den 3. start.

Der er mange overvejelser i denne øvelse; ved hvilket mærke er fordelen, hvordan timer man at ramme linjen på skudet, placering i forhold til andre både, skabe plads på linjen, 120% hastighed, taktik, kommandoer o.s.v.

Detaljer: 

Ved at ligge sig i vinden på ydersiden af mærkerne kan der pejles hen over mærkerne så fordelsmærket kan fastsættes. Det mærke hvor vinklen af båden til startlinjen er mindst har fordelen. Dvs. det mærke som stævnen af båden peger mod.

Find ud af hvor lang tid det tager at sejle på linjen på styrbord halse fra det luv til det læ mærke.

Find en god pejling fra en biddevind kurs mod fordelsmærket til et sted på land, hvis dette er muligt.

Find en god pejling på biddevind kurs når stævnen er på linjen. Eventuelt kan forgasten gå helt frem og melde afstand (eller tid) til startlinjen.

Trim altid til max fart med mindre rorsmanden melder, at der skal slækkes for at brænde tid eller sejles langsommere.

Én person melder tider til rorsmanden. Alle melder vigtige observationer om andre både til rorsmanden og taktikeren (typisk storsejlstrimmeren).

Meld klart ud hvad planen er. Forvent ændringer når de andre både kommer i spil.

Anmærkninger: 

Et mål kan være at ramme luv (SB) mærke af startlinien på SB halse når starten går. En strategi til dette kan f.eks. være at være ved mærket 2min før start, sejle parallelt med linien væk fra denne i ca. 45 sek, falde af i ca. 10-20 sek, bomme, og sejle kryds op mod mærket igen på layline.

Husk det er nemmere at brænde tid end at vinde den hvis man ikke timer at komme rigtigt til startlinien.

Det er også nemmere at falde lidt for at komme ned på lay-line end at skulle sejle højere end man egentligt kan for at komme op på den. Pas dog på ikke at blive luffet ud af dine konkurrenter. (Luffe, luv både skal vige for læ både, og den luv båd må luffes helt op til vindøjet og kan på denne måde holdes uden for startlinien.)

I starten er det specielt luv/læ og SB/BB vigeregler der kommer i spil.